Omdat leren leuk moet zijn!

Het motto van mijn praktijk is “omdat leren leuk moet zijn”. Ons hele leven leren we door en persoonlijk kan ik er enorm van genieten om iets nieuws te leren. Ik ga graag naar cursussen en studiedagen. Maar zoals ik eerder al eens besprak voelt leren niet altijd even comfortabel. Als het je geen enkele moeite kost, dan ben je niet ècht aan het leren. De leerkuil van Platform Mindset geeft dit proces heel mooi weer. Je komt vaak even op een punt dat je denkt dat je ermee wil stoppen, omdat je denkt dat je het niet kan of dat het te moeilijk is. Maar als je juist op die momenten doorzet komt het leerproces op gang. Na afloop voel je je voldaan, blij met je nieuw geleerde kennis of vaardigheden. Zo leuk kan leren zijn!

Maar is leren dan iets dat altijd alleen maar leuk is? Nee, dat denk ik niet. Leren is ook weleens saai of vervelend. Soms moet je bijvoorbeeld iets uit je hoofd leren. De tafels leren is hier een mooi voorbeeld van. Dat leer je door het gewoon heel veel te doen en de sommen te memoriseren. En ik ken genoeg kinderen die dat geen leuke taak vinden. Overigens ken ik ook héle leuke spelletjes en apps om de tafels te oefenen, zoals Tafelmonsters. Tijdens het spelen van zo’n spel/app voelt het toch minder alsof je hard aan het leren bent, het is misschien zelfs wel leuk! Tijdens mijn lessen probeer ik veelvuldig aantrekkelijke materialen in te zetten om het leren leuker te maken. Want leren tijdens vakken die je moeilijk vindt voelt misschien wel alsof je constant onderin de leerkuil zit.

Waar ik met mijn motto eigenlijk op doel zijn de kinderen voor wie het leren ècht niet fijn is. Kinderen die met buikpijn naar school gaan, kinderen die faalangstig zijn of kinderen die niet meer kunnen aanhaken bij de lesstof van de klas en constant een gevoel van tekortschieten hebben. Ik vind het een uitdaging om te proberen erachter te komen wat de oorzaak is dat ze niet graag leren en nog meer wat we er dan aan kunnen doen. Want het mag het niet zo zijn dat een kind dag in, dag uit opziet tegen het leren. Dan gaat er in mijn ogen iets mis rondom de begeleiding van deze leerling. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld het aanpassen van de lesstof naar het niveau van de leerling, een eigen leerlijn of meer aansluiten bij de leerstijl van deze leerling. Veel kinderen in mijn praktijk die moeite hebben met een bepaald vak doen dit ook niet graag. Gerichte remedial teaching helpt dan vaak goed om meer plezier te krijgen in dat vak. Ze voelen zich zekerder naarmate ze de vaardigheden steeds meer onder de knie krijgen of ze gebruik kunnen maken van hulpmiddelen die hun ondersteunen bij het maken van de opgaven.

Het is mijn ervaring dat kinderen het soms moeilijk vinden om onder woorden te brengen waarom ze niet graag leren. Wanneer je vraagt hoe het was op school dan is het antwoord vaak “saai”. Bij mij gaan dan meteen wat alarmbelletjes af. Saai roept al snel het gevoel van te weinig uitdaging op. Maar ik heb ook heel vaak meegemaakt dat kinderen de leerstof saai noemen wanneer ze er moeite mee hebben. De kunst is dan om samen met de leerling woorden te geven aan dat gevoel. Waarom is het niet leuk? Wanneer vind je het wèl leuk? Wat kunnen we doen om het voor jou leuker te maken? Want zeg nou zelf, ieder kind verdient het toch om blij naar school te gaan en daar met plezier te werken aan zijn/haar ontwikkeling? Kortom, leren moet gewoon leuk zijn!