SENANG

Voel je SENANG:
Sterk En Niet Angstig, Nerveus of Gespannen
Faalangstreductietraining

Senang is het Indonesische woord voor gelukkig, tevreden of blij zijn. In Nederland kennen we de uitdrukking ‘je senang voelen’ wat betekent dat je lekker in je vel zit. Leren lukt alleen maar goed als je goed in je vel zit en dat sluit goed aan bij het motto van mijn praktijk ‘Omdat leren leuk moet zijn’.

Met deze faalangstreductietraining wil ik ervoor zorgen dat kinderen zich weer ‘senang’ voelen in het leren en tijdens toetsing, zodat leren weer leuk voor ze wordt. De letters van het woord SENANG staan hierbij voor: Sterk En Niet Angstig, Nerveus of Gespannen.

Voor kinderen met faalangst is leren vaak niet leuk. Ze zijn angstig, zien bijvoorbeeld op tegen nieuwe leerstof of toetsing, worden nerveus bij de gedachte aan een spreekbeurt en voelen zich niet prettig. Ze willen misschien alles heel goed doen en zijn perfectionistisch, of vermijden juist het uitvoeren van bepaalde taken. Vaak kunnen kinderen zelf niet duidelijk aangeven waar dit gevoel vandaan komt, waar ze het voelen in hun lichaam en weten ze niet wat ze eraan kunnen doen.

In deze training kijken we allereerst waar de problemen vandaan komen en proberen we ze helder in kaart te brengen. Vervolgens maken we gebruik van de principes van cognitieve gedragstherapie, waarbij ervan uit wordt gegaan dat je gevoel en gedrag met name bepaald worden door de gedachten die je hebt bij een bepaalde gebeurtenis. We onderzoeken de gedachten die de kinderen hebben en proberen deze om te vormen tot helpende gedachten.

Daarnaast besteden we aandacht aan ontspanningstechnieken. We kijken welke techniek het beste bij een kind past en hoe hij/zij deze kan inzetten. Ook kijken we wat sterke kanten van een kind zijn, zodat die ingezet kunnen worden en bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Het doel van de training is dat de kinderen zich weer senang gaan voelen, omdat leren leuk moet zijn!

Margriet Smit.

Onderzoek en begeleiding bij leerproblemen